MĂNĂSTIREA CARACALU

Această mănăstire este închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel și se află între Mănăstirea Lavra și Iviru, puțin mai sus de mare. Are o poziție foarte frumoasă, fiind înconjurată de livezi. Primul ctitor al ei a fost împăratul roman Antonin Caracal (211-217) de la care și-a luat și numele. A fost însă de multe ori distrusă, ca și celelalte mănăstiri.

În secolul al XVI-lea, mănăstirea a fost distrusă de către pirați. Voievodul Moldovei, Petra Rareș, a răscumpărat de la turci toate metoacele pe care aceștia le răpiseră și a refăcut mănăstirea, dimpreună cu biserica mare. Turcii au dat voie să se refacă mănăstirea, dar cu condiția să nu fie mai mare decât fusese înainte. De aceea Mănăstirea Caracalu are incinta foarte mică. Zidirea ei s-a făcut în felul următor:

Petra Rareș, voievodul Moldovei, a trimis pe unul din spătarii săi de încredere la Sfântul Munte zicându-i: „Să mergi la Sfântul Munte și să zidești Mănăstirea Caracalu". Și dându-i aur din destul l-a slobozit pentru a împlini porunca.

Ajungând spătarul Petru, căci așa îi era numele, la Sfântul Munte și văzând sărăcia în care erau mănăstirile a început să facă milostenie. Dând în dreapta și în stânga, aurul s-a împuținat. Atunci s-a apucat și a făcut mai întâi arsanaua mănăstirii, zidindu-i un turn înalt de pază. Apoi s-a apucat de refacerea mănăstirii, dar aurul s-a terminat în curând, lucrările fiind doar la jumătate. Aflând voievodul Moldovei de cele întâmplate, i-a trimis răspuns spătarului, zicându-i: „Eu ți-am dat aur din destul; dacă nu vei termina mănăstirea, unde îți stau picioarele acolo îți va sta și capul!".

Auzind spătarul acest cuvânt s-a înfricoșat și, trimițând răspuns în Moldova, a poruncit să i se vândă moșiile iar aurul să-i fie trimis în Sfântul Munte. Făcând așa a reușit să termine mănăstirea, după care a rămas și el în mănăstire primind haina monahală sub numele de Pahomie.

Se spune că și Petru Rareș înainte de moarte s-a tuns în călugărie, luând și el tot numele de Pahomie.

În pridvorul bisericii mari al mănăstirii, în partea stângă se află pictați voievodul Petru Rareș și boierul Petru, fiind amândoi îmbrăcați în haine călugărești, în biserică, la iconostasul din dreapta se află icoana Sfinților Apostoli Petru și Pavel, icoană făcătoare de minuni.

Printre multele odoare Mănăstirea Caracalu are o bucată din Lemnul Sfintei Cruci, capul Sfântului Apostol Vartolomeu, părticele de la Sfântul Mucenic Mercurie, Sfântul Ioan cel Milostiv, Sfântul Mucenic Pantelimon și de la mulți alți sfinți.

Numărul călugărilor ce se nevoiesc pe tot teritoriul mănăstirii este de 60.

Autorul rândurilor pe care tocmai le-ai citit - Ierom. Pimen de la Schitul românesc Lacu - are nevoie de ajutor financiar pentru finalizarea chiliei. Ajută și tu cu cât poți, orice leu contează.
Apasă aici pentru imagini și numerele de cont.

Imagini din Mănăstirea Caracalu

Tipărire